In het begin van het jaar 2020 werd olie nog volop gebruikt, gewoon zoals we dat gewend waren. Toen kwam er helaas een vervelende crisis die ervoor zorgde dat men minder olie ging gebruiken. Aandelen trokken zich hier weinig van aan, gek genoeg was dit met olie prijzen hetzelfde. Interessant genoeg geldt dit ook voor de olieprijzen. Dinsdag bedroeg de prijs van een vat ruwe Brent-olie ongeveer $40. Dergelijke vaten zijn de afgelopen drie maanden nog nooit zo duur geweest.
Iedereen die begin april voorspelde dat olie in juni weer zo duur zou worden, kan als gek verklaard worden. De 14 lidstaten van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC), Rusland en verschillende andere olielanden hebben zojuist een akkoord bereikt dat hun olieproductie drastisch zal verminderen. Dit is een historische afspraak: de productie zal met 9,7 miljoen vaten per dag worden verminderd, goed voor ongeveer 10% van de totale wereldproductie. Dit is een ongekende vermindering.
Meer aanbod dan vraag
De hele coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er amper vliegtuigen vlogen naar het buitenland. Hierdoor was er geen vraag maar naar autobrandstof. Hetzelfde geldt voor de vraag naar olie. Algemene conclusie? Zelfs na productiebeperkingen zal het aanbod van olie de vraag ver overtreffen, waardoor de olieprijzen zullen dalen. Het feit dat de Verenigde Staten, ’s werelds grootste olieproducent, de overeenkomst niet willen uitvoeren, maakt deze conclusie redelijker.
President Donald Trump voerde aan dat hij niets met de olieprijs te maken heeft en dat de “markt” zal zorgen tot een daling van de Amerikaanse productie. Ondanks het “historische” akkoord dat in april en mei werd bereikt, overtrof het aanbod van olie de vraag ruimschoots. Olie is soms bijna niets, opslagtanks raken steeds voller, handelaren huren supertankers in om olie op te slaan in de hoop het in de toekomst tegen een hogere prijs te verkopen. Maar deze situatie is veranderd: de huidige prijs van ruwe Brent-olie bewijst het.
Langzaam maar zeker
Hoe dit precies zo kan gebeuren is wel te verklaren. Als eerste moet je weten dat de meeste mensen op aarde meer vrijheid krijgen om te bewegen. Dit is mooi, aangezien de vraag naar olie weer stijgt. Grote landen als China merken langzaam dat alles weer als van ouds wordt.