Wanneer je gaat scheiden is het echtscheidingsconvenant een belangrijk document. In het echtscheidingsconvenant zet je namelijk de afspraken die je samen maakt. Als je daarbij ook nog eens minderjarige kinderen hebt komt daar het ouderschapsplan ook bij. Het echtscheidingsconvenant is dus een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner. Alle afspraken over de toekomst staan hierin, dingen die geregeld moeten worden na de scheiding. Dit kan gaan over bijvoorbeeld de verdeling van spullen, het huis en jullie pensioenen. Als het lukt kun je het echtscheidingsconvenant samen opstellen. Als dit niet lukt kun je hier hulp voor inschakelen. Good to know: ook al maak je het convenant zelf op, het is pas geldig als het opgemaakt is door een mediator, advocaat of notaris.
Waarom
Het is erg belangrijk om goed na te denken over de afspraken die gemaakt worden. Doordat er een mediator, advocaat of een notaris meekijkt is de kans heel klein dat er iets over het hoofd wordt gezien. Het handigste is meestal om op zoek te gaan naar een mediator. De mediator helpt beide partijen namelijk tot een gewenst antwoord te komen, zonder dat er hierbij een flinke ruzie uitbreekt. De mediator kan er dus voor zorgen dat er minder frictie is tussen partners bij het scheiden, maar ook ervoor zorgen dat de kinderen de beste oplossing krijgen. Daarnaast is het een gemoedelijke juridische verbinding, zonder dat er een advocaat of notaris moet meekijken. Daar gaat het er namelijk een stuk strenger aan toe. Een mediator is daarnaast goedkoper dan een advocaat en er zijn minder kosten voor een juridisch loket of de rechtbank.
Punten van aandacht
Wanneer je gaat scheiden via een mediator is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Het is handig om te kijken naar de ervaring van de mediator bij een scheiding of een echtscheiding. Kijk ook goed of de mediator ervaring heeft met kinderen in een scheiding. Daarnaast mag je van een mediator verwachten dat hij of zij begeleiding biedt vooraf, tijdens en achteraf je scheiding. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat er een persoonlijke klik is.
Wanneer er kinderen in het spel zijn, dien je kinderalimentatie te betalen. Lees hier meer over op Wat is kinderalimentatie?