Wanneer een beslissing is genomen op basis van een onderbuikgevoel, kan deze vaak verkeerd uitpakken. Hoe los je dit op? Eenvoudig: maak je beslissingen op basis van data. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door je data te visualiseren in een zogeheten dashboard. Op dat moment zul je in één oogwenk zien of je op koers ligt ten behoeve van de salesdoelen. Maar hoe geef je een goed sales dashboard vorm? Door middel van reverse engineering. Wellicht een ingewikkeld begrip, maar aan de hand van deze blog vertel ik jou hoe dit in zijn werk gaat.
Welke sales statistieken ga je bijhouden?
Dit is misschien wel de moeilijkste vraag die je jezelf moet stellen. Niet alleen iedere organisatie, maar ook iedere rol binnen een organisatie heeft andere KPI’s. Voor handelsbedrijven zijn de cijfers van inkoop en verkoop van groot belang, terwijl voor SAAS bedrijven begrippen als churn en customer lifetime de aandacht behoeven. Een sales manager meet het liefst de activiteiten van zijn of haar team en de CEO wil juist in één keer de totale omzetcijfers bekijken.
Hoe ga je het sales dashboard gebruiken?
Een one-size-fits all aanpak zal je niet gaan helpen, want een generiek dashboard zegt eigenlijk niets. Stel jezelf dus de vraag door wie het sales dashboard gebruikt gaat worden en hoe. Wilt de verkoper zijn maandelijkse voortgang bij houden? Of wilt de manager bepalen welke verkoper het beste presteert?
Waar maak je het dasboard in?
Het advies is om deze in je huidige CRM systeem te maken. Data vormt namelijk de basis en dit systeem bevat als het goed is de meeste data dat benodigd is. Gebruikt je bedrijf zo’n systeem niet? Een dergelijk dashboard is ook goed te maken in Excel, echter zal dit visueel minder sterk zijn.
Verzamel de benodigde data
Wanneer je je sales dashboard middels je CRM systeem maakt, is het verstandig om te controleren of je database niet vervuild is. Rapportages krijgen hun kracht door de kwaliteit van de data.
Heb je de data op een andere plek staan? Dan heb je iets meer werk te verrichten. De gewenste data dien je dan uit het ene systeem te exporteren en in het andere systeem te importeren. Dit kan handmatig en automatisch, afhankelijk van het systeem.