De overheid heeft in 2016 bepaald dat Nederland in 2050 een circulaire economie moet hebben. Hier zijn circulaire initiatieven voor nodig. Er zijn nu ongeveer 1500 circulaire initiatieven. Het hergebruiken van textiel is een van deze initiatieven.
Drastische verandering nodig
De kledingindustrie is op de olie-industrie na de grootste vervuiler. Het produceren, gebruiken en afdanken van kleding zorgt voor een enorme CO2-uitstoot. Er moeten dus nog grote stappen worden genomen. Uit een rapport van Circle Econmy blijkt dat de Nederlandse consument gemiddeld een kledingstuk per week koopt. Ook blijkt uit onderzoek dat Nederlanders gemiddeld 40 kledingstukken per jaar weggooien, wat zonde is want oude kleding kan vaak hergebruikt worden. De kledingindustrie is niet alleen slecht voor het milieu, de arbeiders van de sector werken in schrikwekkend slechte omstandigheden. Er moet dus duidelijk iets veranderen.
In 2050 kan de Nederlandse kledingindustrie er totaal anders uitzien, namelijk circulair. Dit moet bereikt worden met zo’n 25.000 nieuwe banen op het gebied van herstel en onderhoud van kleding. Banen die nu al bijdragen aan een circulaire economie zullen steeds belangrijker worden. Dit bevatten de banen in herstel, onderhoud, inzameling, sortering en de doorverkoop van kleding. Er zijn gelukkig steeds meer circulaire initiatieven. Loop.a life, Unrecorderd, MUD Jeans, LENA en Studio JUX zijn voorbeelden van organisaties die zich inzetten voor een duurzame kledingindustrie.
Wat kan jij doen?
Ten eerste is het belangrijk om niet meer zo veel kleding te kopen. Vraag jezelf of je die broek of trui nu daadwerkelijk gaat dragen of dat die uiteindelijk toch maar weer in de kast blijft liggen. Koop alleen dingen die je echt leuk vindt! In steeds meer kledingwinkels zie je recyclebare kleding hangen. Als je zo nodig wat nieuws wilt komen, ga hier dan voor. Kies ook voor kleding van goede kwaliteit
Er komt een moment dat je je kleding weg doet, omdat je ze niet meer draagt, je kledingstijl is veranderd of de kleding is versleten. Waar ga je dan heen met deze kleding? Geef je kleding een tweede leven en breng het naar een kringloopwinkel, een vintage winkel of de textielbak. Ook bij veel grote winkelketens kun je jouw oude kleding inleveren.