Religies hebben over het algemeen regels als het gaat om voedsel en eten. Bij het Jodendom heet dit Koosjer en bij de islam noemt men dit Halal. Zijn er echter verschillen tussen deze twee?
Halal en Koosjer (kosher) betekenen toegestaan en geschiktheid respectievelijk en laten allebei zien wat iemand binnen de religie mag eten. Dit geldt niet alleen voor eten maar ook voor medicijnen en cosmetica, ook deze producten moeten namelijk aan het label voldoen. Doen zij dit niet dan zijn ze niet toegestaan binnen de religie.Allebei de begrippen hebben veel overeenkomsten en de verschillen tussen beide zitten in de details.
Het slachtproces van vlees
Vlees is een erg belangrijk iets en heeft ook bepaalde regels bij het Jodendom en de islam. Bij het Jodendom wil men dat een dier geslacht wordt door een Joodse slager, dat is niet van belang bij de islam. De islam wil namelijk dat het dier op de juiste manier wordt geslacht, wat bereikt kan worden door de keel van het dier door te snijden om zo het bloed eruit te laten lopen.Bij het Jodendom moet een dier op dezelfde wijze om het leven gebracht worden. Het is daarnaast belangrijk dat een dier niet verdoofd is wanneer het wordt omgebracht, het dier moet gezond zijn voordat het halal of koosjer kan worden gemaakt. Binnen de politiek speelt vaak de discussie of dit nog wel tegenwoordig kan of dat dit een vorm van dierenmishandeling is.
De scheiding van vlees en zuivel
Bij het Jodendom moeten zuivel en vlees gescheiden blijven tot de maaltijd. Voor elke soort voedsel moeten aparte pannen, messen en lepels gebruikt worden. Alcohol is ook nadrukkelijk verboden bij halal. Dit houdt in dat er geen alcohol mag worden gedronken en maaltijden niet klaargemaakt mogen worden met alcohol.Alcohol wordt wel als koosjer gezien bij de Joden, daar wordt het ook vaak genuttigd. Bij religieuze ceremonies speelt wijn ook een grote rol, maar er zijn toch een paar koosjer regels voor alcohol.