Het creëren van een kindvriendelijke omgeving gaat veel verder dan het hebben van een paar kinderstoelen en het opbergen van kleine objecten. Het gaat erom dat je een omgeving creëert die zowel veilig als stimulerend is, een plek waar kinderen zich vrij voelen om te spelen, te leren en te groeien. In deze blog laten we je zien hoe je precies zo’n omgeving creëert, met praktische tips en ideeën.
Veiligheid staat voorop
Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt bij het inrichten van een kindvriendelijke omgeving. Jonge kinderen zijn nieuwsgierig en willen alles onderzoeken. Helaas zijn er in elk huis talloze gevaren. Denk aan scherpe voorwerpen, stopcontacten en kleine objecten die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Dat zijn wel zaken om rekening mee te houden, vooral als je bijvoorbeeld zelf je huis gaat verbouwen. Dit zijn de 3 belangrijkste aandachtspunten als je je huis kindvriendelijk wil maken:
Géén scherpe randen
Zorg ervoor dat meubels met scherpe randen of hoeken niet binnen het bereik van kinderen staan. Is dit geen optie? Overweeg dan om beschermende hoezen te plaatsen om meubels met scherpe hoeken. Dit kan bijvoorbeeld de bank zijn. Daarnaast kan het helpen om zachte rubbers of iets dergelijks op de hoeken van de salontafel en eettafel te plaatsen, zodat ook deze minder scherp worden. Let overigens ook op met andere scherpe voorwerpen zoals messen of pennen. Bewaar deze altijd buiten handbereik.
Berg giftige stoffen goed op
Ook schoonmaakmiddelen en medicijnen zijn erg gevaarlijk voor kinderen om mee in aanraking te komen. Zorg er daarom voor dat je deze op een veilige plaats opbergt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig voor medicijnen speciale verpakkingen, die wel nog gebruiksgemak garanderen, maar die kinderen niet zelf open kunnen maken. Kies voor een gecertificeerde kindveilige verpakking voor extra veiligheid. Mocht er dan toch een keer een medicijndoosje rondslingeren, weet je tenminste dat je kind niet per ongeluk de medicatie binnen kan krijgen.
Gebruik extra beveiliging
Om er zeker van te zijn dat kinderen veilig kunnen spelen in huis, is het goed om sommige zaken extra te beveiligen. Denk daarbij aan het toevoegen van stopcontactbeveiligers in alle elektrische stopcontacten waar je kind bij kan. En wat dacht je van het stevig vastzetten van zware objecten, zodat deze niet om kunnen vallen als je kind ertegenaan botst.
Het creëren van een veilige speelruimte
Een kindvriendelijke omgeving is meer dan alleen een veilige plek. Het moet ook een omgeving zijn die de zintuigen prikkelt en de creativiteit en ontwikkeling van het kind stimuleert. Dat kan op meerdere manieren, waaronder:
Speelzones
Zorg voor voldoende ruimte voor kinderen om vrij te kunnen spelen. Het hoeft niet per sé een aparte speelkamer te zijn; een deel van de woonkamer of kinderkamer kan ook worden omgetoverd tot een speelruimte. Zorg voor opslagruimte voor speelgoed en stimuleer het gebruik van educatief speelgoed wat past bij de leeftijd van je kind. Tip: denk ook eens aan duurzaam speelgoed!
Leeshoek
Richt een speciale leeshoek in waar kinderen boeken kunnen lezen en ontdekken. Dit kan een knus hoekje zijn met een comfortabele stoel, een kleed of een zitzak en een boekenplank op kinderhoogte. Ga er eventueel zelf bij zitten en lees samen met je kind een leuk boek. Zo is het niet alleen educatief, maar ook nog eens erg gezellig.
Elektronica hoek
Vandaag de dag ontkomen we er niet meer aan: kinderen groeien nou eenmaal op met elektronica. Om toch een beetje grip te houden op de hoeveelheid elektronica die gebruikt wordt op een dag, kun je een elektronica hoek maken. Zorg dat de tv, computer en bijvoorbeeld de tablet op deze plek liggen en spreek af wanneer en hoe lang ze hier gebruik van mogen maken. Zo beperk je toch het gebruik van elektronische apparaten, zonder het ze te verbieden. En door een educatief filmpje of spelletje op te zetten weet je zeker dat het geen weggegooide tijd is.
5 extra tips voor een kindvriendelijk huis
Behalve de hierboven genoemde aandachtspunten is er nog meer dat je kunt doen om te zorgen dat je kind in een veilige omgeving kan spelen:
- Gebruik wasbare verf en meubels: kinderen houden ervan om te knoeien. Gebruik daarom wasbare verf op de muren en kies voor meubels die je makkelijk schoon kunt maken.
- Zorg voor voldoende natuurlijk licht: natuurlijk licht is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Maak ramen niet onnodig donker met zware gordijnen en zorg ervoor dat de kinderkamer voldoende daglicht krijgt.
- Kies voor robuuste materialen: kindvriendelijk betekent ook dat het tegen een stootje moet kunnen. Kies daarom voor je meubels voor duurzame en stevige materialen die lang meegaan.
- Gebruik kindvriendelijke planten: planten zijn een geweldige manier om een ruimte op te fleuren en kinderen iets te leren over de natuur. Zorg er wel voor dat je kindvriendelijke planten kiest die niet giftig zijn en dat ze hoog genoeg staan. Anders trekken kinderen de pot of vaas wellicht om en dan kan het weer gevaarlijk worden.
- Creëer rustige plekken: kinderen hebben soms ook behoefte aan rust. Zorg voor plekken in huis waar ze even kunnen ontspannen, zoals een comfortabele stoel of een knus hoekje met kussens. De eerder genoemde leeshoek is hier erg geschikt voor.
Een kindvriendelijke omgeving is meer dan alleen een veilige en stimulerende plek. Het is een plek waar kinderen zich geliefd en gewaardeerd voelen. Een plek waar ze kunnen leren, groeien en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Met bovenstaande tips en ideeën kun je je huis omtoveren tot een geweldige kindvriendelijke omgeving en samen genieten!