Kleurenblindheid is een aandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen, maar het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Ben jij er kort geleden achter gekomen dat je kind kleurenblind is? Lees dan snel dit artikel.
Wat is kleurenblindheid en wat veroorzaakt het
Wanneer je kind kleurenblind is betekent dit dat ze moeite hebben om verschillende kleuren uit elkaar te houden of dat ze de kleuren helemaal niet zien. Het is vaak onschuldig, maar soms kan het ernstig zijn en zelfs leiden tot gezondheidsproblemen zoals depressie, omdat het lastig voor ze kan zijn dat ze bepaalde dingen moeilijker herkennen zonder kleur. Ze snappen niet waarom andere dit wel zien en voelen zich op zo een momenten snel een buitenbeentje.
Er zijn veel verschillende vormen van kleurenblindheid, maar de meest voorkomende vorm heet rood-groen kleurenblindheid. Dit gebeurt wanneer een persoon het verschil tussen rode en groene kleuren niet kan zien. De andere vormen van kleurenblindheid zijn zeldzamer. Een voorbeeld hiervan is de blauw-geel variant.
Kleurenblindheid wordt veroorzaakt door een probleem met de kegeltjes cellen in je ogen. Er zijn drie soorten kegeltjescellen die gevoelig zijn voor verschillende kleuren: rood, groen en blauw. Wanneer het licht het oog binnenkomt, wordt het gesplitst in al zijn samenstellende kleuren, waarbij elke kleur op een type kegelcel valt. Als het verkeerde type kegeltjes wordt gestimuleerd door die kleur, sturen ze onjuiste boodschappen naar de hersenen.
Hoe beïnvloedt kleurenblindheid kinderen
Kleurenblindheid wordt veroorzaakt door een probleem met de manier waarop de ogen kleur zien. Dit kan het moeilijk maken voor kinderen om dingen te doen zoals het lezen van gekleurde kaarten of grafieken, of om te weten welke kleren bij elkaar passen. In sommige gevallen kan kleurenblindheid het ook moeilijk maken voor kinderen om gezichten of belangrijke voorwerpen te herkennen.
Er is geen geneesmiddel voor kleurenblindheid, maar er zijn wel manieren om kinderen helpen zich aan te passen. U kunt bijvoorbeeld een speciale bril kopen die kleuren levendiger maken. Of misschien kan uw kind gewoon leren kleuren te onderscheiden door oefening en leuke ervaringen zoals bordspelletjes spelen!
Veel kinderen worden kleurenblind geboren, maar het is voor iedereen mogelijk om deze aandoening te ontwikkelen. Kinderen die pas later in hun jeugd woorden spreken of begrijpen, lopen een groter risico.