Nederlanders zijn gek op broodjes. We eten ze als ontbijt en als lunch, soms ook als tussendoortje of als avondeten. We nemen broodjes mee naar het werk, maar soms zelfs als we een dagje weg gaan.
Waarom eten we zoveel brood?
Nederlanders eten veel brood, omdat het gemakkelijk snel te smeren is en mee te nemen is. We pakken in de ochtend een paar boterhammen of broodjes uit de kast eten er direct een paar op en smeren er een aantal voor later. We doen ze in een trommel en ze gaan gemakkelijk mee. Nederlanders vinden brood ook lekker. Je kan afwisselen tussen verschillende broodjes en boterhammen. Door je boterham of broodje te beleggen geef je er nog meer smaak aan. Ons lichaam heeft ook brood nodig. In brood zitten veel voedingsmiddelen, zoals vezels, eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitamine B, calcium en mineralen. Wanneer je dus een boterham of een broodje eet in de ochtend heb je direct al veel voedingsstoffen binnen.
Groot aanbod
Of je nu naar de supermarkt gaat of naar de bakker, in Nederland zijn veel verschillende soorten broden en broodjes te verkrijgen. Je kunt de broden en broodjes verdelen in drie categorieën, namelijk wit, bruin en volkoren. Je kunt ook nog broodjes kopen die je op een later tijdstip zelf nog moet afbakken. Veel mensen denken dat bruin gezonder is als wit. Dit hoeft niet zo te zijn. In wit brood wordt de graankorrel helemaal vermalen in bloem. Bij een bruin brood gebeurd dit ook maar wordt er vaak moutmeel of gekarameliseerde suiker bij gedaan.
Verschil tussen meergranen en volkoren
Maar wat is dan het verschil tussen meergranen en volkoren? In volkorenmeel zit de hele graankorrel verwerkt. Het bevat daarom meer voedingsstoffen dan wit brood. Meergranenbrood of broodjes bestaat uit meerdere soorten graan en kunnen als basis uit volkorenmeel bestaan. Als dit zo is heeft het brood of hebben de broodjes evenveel voedingsstoffen als een volkorenbrood of de volkorenbroodjes.
Rekening houden met dieet
Niet iedereen kan zomaar broodjes of boterhammen eten. Sommige mensen hebben last van een glutenallergie. Gelukkig kan je in de supermarkt tegenwoordig glutenvrij brood krijgen. Andere mensen zijn gevoelig voor gist. Zij kunnen dus ook niet zomaar alle broodjes en broden eten.