EU-landen zijn verplicht om aangewezen instanties op te richten (vaak bekend als poison centra) voor het ontvangen van informatie over de samenstelling van gevaarlijke mengsels (detergenten, verf, kleefstoffen enz.). Importeurs en downstreamgebruikers die de mengsels op de EU-markt brengen, moeten deze informatie verstrekken. Afhankelijk van het EU-land kunnen artsen, professionele gebruikers en consumenten contact opnemen met deze aangewezen instanties om aanbevelingen te krijgen voor medische behandeling in geval van vergiftiging.
Wat doen poison centers
Gifcentra in de EU beantwoorden minstens 600.000 telefoontjes per jaar van het grote publiek of artsen (ongeveer 1.700 telefoontjes per dag). Ongeveer de helft van de gevallen die zich melden bij het poison center houdt verband met accidentele blootstelling bij kinderen. Geschat wordt dat het aantal dodelijke slachtoffers in de EU als gevolg van vergiftiging door gevaarlijke chemicaliën minstens 400 per jaar is.
Europese Unie
Op 22 maart 2017 heeft de Commissie Verordening (EU) nr. 2017/542 vastgesteld. De verordening wijzigt Verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels (CLP-verordening). Het doet dit door een bijlage toe te voegen met informatie met betrekking tot noodhulp. De verordening zal ertoe leiden dat producenten en importeurs van chemische mengsels (zoals wasmiddelen, verven en huishoudelijke chemicaliën) uniforme informatie verstrekken over de productsamenstelling. Hierdoor zullen hulpverleners van poison centers in alle EU-landen over dezelfde medische informatie beschikken. Dit zal in sommige landen verbeterde dienstverlening mogelijk maken. Door middel van een nieuwe uniforme productidentificatie (UFI) zal het poison center het product en de samenstelling ervan exact kunnen identificeren. Leidt tot een betere en meer adequate medische respons. En het verminderen van onnodige overbehandeling, die voor de zekerheid vaak wordt gegeven.