Als echte horeca-tijger ben jij een harde werker en weet je precies hoe jij je gasten moet verwennen. Een eigen horecaonderneming lijkt nog een ver-van-je-bedshow, omdat je niet goed weet hoe je dit moet aanpakken. Hier volgen verschillende tips om van jouw droom realiteit te maken!
Wanneer je een horecabedrijf wilt starten, dien je eerst een goed ondernemingsplan op te stellen. In dit document leg je gedetailleerd vast wat jouw ideeën zijn voor je eigen onderneming. Hierdoor krijg niet alleen meer inzicht in je eigen missie, visie en doelen, maar ook in je concurrenten, kansen, bedreigingen en potentiële klanten. Daarnaast is het financiële aspect een groot onderdeel van het ondernemingsplan. Je vermeldt in je financiële hoofdstuk je aanbod, verkoopprijs en je begroting.
De begroting is het financiële overzicht van de toekomst. Hierin geef je zowel je verwachte kosten als opbrengsten weer. Verwacht je meer kosten te maken dan wat je ontvangt? Dan is het verstandig je nog eens af te vragen of jouw onderneming rendabel zal zijn. Maar wanneer je quitte speelt of zelfs winst overhoudt, toont dat aan dat jouw plannen naar verwachting haalbaar zijn! En dan kun je aan de slag met de rest!
Inschrijven, vergunningen en verzekeringen van je horecabedrijf
Inschrijven KvK
Wanneer je een eigen onderneming start, dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De wettelijke taken van het KvK zijn gericht op het registreren, informeren en adviseren van bedrijven en organisaties. Inschrijven bij het Kvk kost eenmalig €75,-. De Kamer van Koophandel geeft je gegevens automatisch door aan de belastingdienst.
Controleren bestemmingsplan
Bij de gemeente waarin jij je onderneming start, dien je het bestemmingsplan te checken. Ofwel, is de locatie bestemd om een horecabedrijf te starten? Wanneer dit niet het geval is, kun je een aanvraag indienen om het bestemmingsplan te wijzigen of een omgevingsvergunning aanvragen. Een omgevingsvergunning is tevens van toepassing wanneer je het pand wilt verbouwen, renoveren of een terras wilt plaatsen. Dit komt later in dit artikel terug.
Bedrijfsverzekering
Er kunnen altijd ongevallen plaatsvinden in een horecabedrijf. Denk maar aan diefstal of brand in de keuken. Het is belangrijk je hiervoor te verzekeren. De volgende bedrijfsverzekeringen worden door de Rabobank minimaal geadviseerd:
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
- Inventarisverzekering
- Rechtsbijstandverzekering
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Milieuregels
Duurzaamheid krijgt een steeds groter belang in de maatschappij. Wanneer je een horecabedrijf begint, dien je rekening te houden met bepaalde milieuvoorschriften zoals: geluidsoverlast, energiegebruik en de verwerking van afval.
Hygiëne
Ongeacht welk soort horecabedrijf je start, je serveert drank- en spijs aan gasten. Om besmettingen en ziektes te voorkomen dien je hygiënemaatregelen serieus te nemen. Hiervoor is in de Europese regelgeving de HACCP norm opgesteld.
Vergunningen
Wanneer je een horecabedrijf start zijn enkele vergunningen vereist. Het aanvragen en goed- of afkeuren van een vergunning duurt gemiddeld 8 weken bij de gemeente. Zorg daarom dat je de volgende vergunningen vroegtijdig aanvraagt.
- Exploitatievergunning: is in sommige gemeenten vereist bij de start van een restaurant, bar of café. Check bij de betreffende gemeente of je deze dient aan te vragen voor je horecabedrijf;
- Drank- en horecavergunning: deze vergunning is verplicht wanneer je alcoholhoudende dranken wilt schenken;
- Terrasvergunning: wanneer je op jouw locatie niet beschikt over een terras, maar deze wel wilt aanleggen, dan dien je een terrasvergunning aan te vragen;
- Muziekrechten: het wordt normaal gevonden dat er achtergrondmuziek wordt afgespeeld in een horecagelegenheid. Echter, dit is niet gratis. Vraag muziekrechten aan bij Buma of Strema zodat je zorgeloos muziek kan draaien in je horecabedrijf.
Zakelijke betalingsverkeer
Maak het je klanten, maar ook jezelf, zo gemakkelijk mogelijk. Open daarom een zakelijk rekening voor je horecabedrijf en kies voor klantvriendelijke betaalmethoden. Denk hierbij aan een mobiel pinapparaat of de mogelijkheid om af te rekenen met een QR-code.
De verbouwing van je horecaonderneming
Ga je verbouwen of renoveren? Dan heb je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Ook voor sloopwerkzaamheden kan een omgevingsvergunning een vereiste zijn.
Daarnaast vergt ook het verbouwen of renoveren van een horecabedrijf een concrete aanpak. Een goede planning maakt de verbouwplannen overzichtelijk.
Maak een bouwtekening van je horecabedrijf
Laat een constructietekening maken van het bedrijfspand. Hierin wordt zichtbaar welke muren bijvoorbeeld dragend zijn of welk muren je kunt slopen. Op een bouwtekening kun je zelf op papier uitwerken welke veranderingen je wilt doorbrengen en controleren of deze daadwerkelijk mogelijk zijn.
Inventariseer de inboedel
Wanneer je een bedrijfspand overneemt, staat vaak ook nog een gedeelte van de inboedel. Inventariseer welke aspecten hiervan nog bruikbaar zijn in jouw horecabedrijf en welke onderdelen je wilt vervangen.
Bij een verbouwing is het verstandig een container te huren om goederen of andere onderdelen van het pand (tijdelijk) op te slaan. In de meeste gevallen mag je zonder vergunning een container plaatsen als dit op het eigen terrein is. In de meeste gevallen wordt voor een high cube container gekozen, omdat hierin veel ruimte is om spullen op te slaan.
Wil je een 40ft hc container huren? Dan kan hier!
Zet je horecabedrijf op de kaart met marketing
Wanneer al het regelwerk vooraf is afgerond. Wil je natuurlijk ook zichtbaar worden voor potentiële klanten. Het aanmaken van een digitaal domein en sociale kanalen is de eerste stap. Vervolgens kun je campagnes, acties of evenementen organiseren om klanten te werven. De marketing en het plaatsen van content voor jouw horecabedrijf om de zichtbaarheid te vergroten, zal in het begin veel tijd en energie kosten. Echter, dit is een langetermijninvestering waar je in de toekomst veel profijt van zult ervaren!