U heeft er misschien nog nooit van gehoord maar Agilepm staat voor Agile projectmanagement. Het is een manier van werken waardoor bepaalde vragen sneller behandeld kunnen worden. Met Agile projectmanagement kunt u kort en cyclisch werken. Er kan daardoor sneller en effectiever geanticipeerd worden op de klant vragen. Bij agilepm draait het niet om een soort techniek of manier. Bij agilepm draait het er juist om dat er een verzameling van technieken en manieren wordt toegepast. Een van de bekendste technieken is Scrum. Scrum wordt in veel instanties gebruikt zoals bij gemeentes, zorginstellingen, bankwezen, marketing & communicatie en in de industrie.
Agile project management in details
Bij Agilepm wordt dus niet gekeken naar een specifieke techniek of manier van werken, maar naar een verzameling van technieken en manieren. Zo kunnen ook meerdere technieken toegepast worden in situaties of projecten. Er zijn een paar manieren die bekender zijn dan de andere. Een hebben we al benoemd: Scrum. Naast Scrum zijn er ook nog Extreme Programming, Crystal, Dynamic System Development Method en Adaptive software development. Scrum is een projectmanagement methode uit het Agile raamwerk, dat ook wel Manifest wordt genoemd. Scrum hanteert een stap-voor-stap aanpak en stelt waarde verhoging, teamverantwoordelijkheid en klantbetrokkenheid centraal. Bovendien bestaat Agilepm al sinds 1970. Agilepm kwam ook erg ten goede bij het ontwikkelen van veel situaties. Het uiteindelijke resultaat kan dus zijn dat de opgeleverde software aan het eind van het traject niet meer voldeed aan de wensen en eisen van de klant.
Waarom Agile project management?
Zoals benoemd kan Agilepm erg handig zijn bij verschillende situaties. Zo kan agilepm erg fijn zijn bij het ontwikkelen van software. Doordat veel situaties sneller en efficiënt afgehandeld kunnen worden, wordt agilepm steeds vaker toegepast in de praktijk. Bovendien zorgt agilepm ervoor dat de risico’s op fouten voorkomen wordt. Door meerdere technieken en manieren toe te passen op verschillende situaties of projecten zullen de risico’s verkleind worden. De kracht van bijvoorbeeld de methode Scrum is om in een korte tijd de juiste producten te kunnen leveren die ook nog eens voldoen aan de verwachting van de klant. Door klanten meer betrokken te maken bij een productontwikkeling verbetert de band tussen klant en teamleden. Zo begrijpen de teamleden steeds beter de visie of zijn overwegingen en de interne politiek aan de klantzijde.