Bij het starten van een eigen onderneming krijg je te maken met allerlei verantwoordelijkheden en veel belangrijke keuzes. Eén van de keuzes: de rechtsvorm. Twijfel jij tussen een bv en een vof? Lees dan hieronder waar de keuze op gebaseerd dient te worden.
Wat is precies het verschil tussen de twee rechtsvormen?
Ga je samen met iemand anders ondernemen of ga je alleen het avontuur aan? Dit is een belangrijk aspect. Verder zijn er grote verschillen op juridisch en fiscaal gebied tussen een vof of bv. In het geval van een bv ben je namelijk als rechtspersoon aansprakelijk, niet als natuurlijk persoon, mits er geen sprake is van onbehoorlijk gedrag. Bij een vof blijf jezelf als natuurlijk persoon aansprakelijk. Dus bij de rechtsvorm vof kun je wel zelf aansprakelijk gesteld worden voor bedrijfsverliezen. Echter brengt het hebben van een vof ook voordelen met zich mee. Zo kun je aanspraak maken op gunstige fiscale voordelen, die een bv niet heeft. Een paar van deze regelingen zijn de kleine ondernemersregeling, de startersaftrek en de ondernemersaftrek. Dit omdat de winst die je maakt, belast wordt.
De keuze tot slot
Boek je met je onderneming elk jaar meer dan 100 duizend euro winst? Dan is een bv voordeliger dan een vof. Echter kun je bij een lagere winst ook nog de overweging maken om te kiezen voor een bv. Bijvoorbeeld als de financiële risico’s te groot zijn en die jij als natuurlijk persoon niet kunt dragen. Ben je de enige medewerker in een bv? Kies dan niet voor een bv maar voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zijn de financiële risico’s laag en boek je nog niet veel winst? Kies dan voor de vof als je met iemand samenwerkt en een eenmanszaak als je alleen in het bedrijf werkzaam bent. Als het ingewikkelder wordt kan het een logische keuze zijn om over te stappen naar een bv.
Wil jij ondernemer worden, maar weet je niet welke rechtsvorm je moet nemen? Neem dan contact op met het team van Bundel. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van ondernemers in de weg naar zelfstandig ondernemen.