Een goede mestpomp kan helpen om zonder problemen mest van de stal naar een opslagsysteem te krijgen. Wanneer jij een veeboer bent en het mixen van mest goed geregeld hebt, kun je geld besparen. Je bespaart er ook tijd mee. In deze blog vertellen we je welke soorten mestmixers en mestpompen er zijn, en hoe deze praktisch kunnen worden ingezet om mest succesvol uit jouw put of kelder te krijgen.
Wat is een mestpomp
Je kunt gebruik maken van elektrische dompelpompen, trekker aangedreven mestpompen en elektrische centrifugale mestpompen. Hiermee kun je jouw mest met meer gemak en sneller verplaatsen. Wanneer je de mest van jouw vee dieren van de stal naar een opslagsysteem wilt verplaatsen, kun je dit op meerdere manieren uitvoeren. Het neemt veel tijd in beslag om continu heen en weer te rijden met een mesttank. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanleveren van goede mestpompen.
Trekker aangedreven mestpomp
Een trekker aangedreven mestpomp geeft vaak veel druk. Om schade van dit soort trekker met veel kracht tot een minimum te beperken, kan een stenenvanger aangebracht worden op de pomp. Een stenenvanger zorgt voor centrifugale kracht, waardoor de meeste stenen niet meer door de mestpomp gaan. Deze pompen worden compleet aangeleverd op een frame. Zo kan de pomp achter de trekker in driepunt worden opgehangen.
Elektrische centrifugaalpomp
Dit soort pomp heeft een 5,5 kW elektromoter. Bij mest van kalveren of varkens is er de keuze om met een centrifugaalpomp te werken. Een centrifugaalpomp wordt gemonteerd op een tweewielige handkar. Aansluitingen van dit soort mestpompen zijn zowel mogelijk op de zuigleiding als perszijde 3”.
Elektrische dompelpomp
Deze pomp heeft een vermogen van 2,3 tot wel 21 kW. Met een elektrische dompelpomp kan mest eenvoudig uit een put en kelder gehaald worden. De capaciteit van een elektrische dompelpomp is afhankelijk van het soort mest wat verpompt wordt, de opvoerhoogte en de afstand. Er kan gekozen worden uit een versnijdende dompelpomp voor rundveemest en een niet-versnijdende dompelpomp voor varkensmest.
Geld besparen met een mestmixer
Wanneer de mest niet goed gemixt is, blijven er veel mineralen achter. Daarom kun je een mestmixer gebruiken. De naam zegt het al. Bij het leegrijden van mestkelders of mestputten, wordt de onderste laag meestal niet goed geleegd. Het probleem ontstaat doordat de zuigslang de bodem van de put of kelder niet bereikt. Door niet goed gemixte mest moet je als boer een te hoge prijs per ton betalen voor jouw mest. Met dit apparaat zorg je ervoor dat er geen bezink laag op de bodem van jouw kelder of put ontstaat. Dit kan met een tractor aangedreven mixer, maar ook een elektrische mixer. Kijk eens bij bedrijven zoals Jacotech, voor een mestmixer van goede kwaliteit. U kunt zo zonder problemen uw mest uitrijden.