Dat een gezonde werkomgeving bijdraagt aan een lager ziekteverzuim, dat weten de meeste mensen wel. Maar dat het ook de productiviteit verhoogt en het personeelsverloop verkleint is mooi meegenomen. Hoe zorg je als werkgever voor een gezonde werkomgeving?
Kantoorinrichting
Ten eerste is het belangrijk om te zorgen dat werknemers comfortabel zijn op hun werkplek. Denk hierbij aan ergonomische stoelen en tafels. Daarnaast is goed materiaal ook belangrijk. Er bestaan tegenwoordig al ergonomische toetsenborden en muizen. Ook is het belangrijk om naar de verlichting te kijken. Zorg voor veel natuurlijk licht of daglicht. Dit draagt bij aan een goed humeur en minder vermoeide ogen.
Luchtkwaliteit
Het is belangrijk om te kijken of er wel genoeg frisse en schone lucht is op het kantoor. Slechte lucht kan zorgen voor het optreden van allergieën of vermoeidheid. Luchtbevochtiging op kantoor kan bijdragen aan een beter luchtklimaat. Het zorgt voor minder droge ogen en minder geïrriteerde luchtwegen. Daarnaast zijn er ook minder bacteriën en virussen in de lucht.
Opruimen
Zorg dat het kantoor te alle tijden opgeruimd is. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Zorg dat het kantoor ook regelmatig gepoetst wordt. Zo voorkom je dat er irritaties ontstaan over volle prullenbakken of vervelende luchtjes. Daarnaast is het belangrijk om bureaus, toetsenborden en muizen regelmatig te ontsmetten. Dit zijn de grootste verzamelaars en verspreiders van ziektekiemen. Griep en verkoudheid verspreiden snel op kleine kantoren. Door tijdig te ontsmetten is de kans kleiner dat er meer medewerkers ziek worden.
Eten
Gezonde voeding is belangrijk voor een energiek en fit gevoel. De medewerkers zitten vaak een groot gedeelte van de dag achter hun computer. Het is daarom van belang dat er gezond gegeten wordt om vermoeidheid en overgewicht te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor gezonde snacks in de kantine. Denk hierbij aan nootjes, mueslirepen of flesjes water. Gezond eten gratis aanbieden verhoogt tevens de productiviteit. Het voorkomt namelijk dat medewerkers de deur uit gaan om ergens anders eten te halen. Er zijn ook bedrijven die vers fruit voor op kantoor aanbieden. Hierbij krijg je elke week nieuw fruit geleverd en weet je zeker dat er altijd een gezond en lekker tussendoortje op voorraad is.