Goed werkgeverschap speelt een cruciale rol in het behoud en welzijn van medewerkers. Het begrip wordt steeds vaker genoemd en vormt een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Maar wat betekent het precies en hoe geef je hier invulling aan? Verzuimspecialist Sazas zet de belangrijkste aspecten van goed werkgeverschap op een rij.
Goed werkgeverschap volgens de wet
De basis van goed werkgeverschap is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Artikel 7:611 beschrijft dat zowel werkgever als medewerker zich als een goed werkgever en goede medewerker horen te gedragen. Voor werkgevers betekent dit onder andere eerlijk handelen en medewerkers betrekken bij belangrijke beslissingen. Hiermee zorg je ervoor dat medewerkers zich gezien en gewaardeerd voelen.
Wat maakt een werkgever ‘goed’?
Een goede werkgever biedt medewerkers meer aan dan zij verplicht zijn. Dit begint bij zaken zoals een goede verzuimverzekering en secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar het gaat verder. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven die bijdragen aan een prettige en gezonde werkomgeving, zoals fruit op het werk, de mogelijkheid om te bewegen en ergonomische werkplekken. Door hierin te investeren, geef je ook invulling aan de principes van goed werkgeverschap.
Belang van goed werkgeverschap
Waarom is het zo belangrijk om als werkgever te investeren in je medewerkers? Goed werkgeverschap gaat om:
- De duurzame inzetbaarheid van medewerkers;
- Een passend salaris en goede arbeidsvoorwaarden;
- Een gezonde werk-privébalans;
- Mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling;
- Een veilige en ondersteunende werkomgeving.
Door hier actief mee aan de slag te gaan, verhoog je de betrokkenheid en motivatie van medewerkers. Dit leidt tot meer productiviteit, minder verzuim en minder verloop. Dit draagt uiteindelijk bij aan een sterkere organisatie. Daarbij kan een goed werkgeverschap helpen om talentvolle nieuwe medewerkers aan te trekken.
Kenmerken van goed werkgeverschap
Een aantal concrete voorbeelden van goed werkgeverschap. Medewerkers voelen zich vaak ondersteund wanneer hun werkgever:
- Eerlijk en zorgvuldig omgaat met hun belangen;
- Zijn machtspositie niet misbruikt binnen het bedrijf;
- Duidelijk communiceert over beslissingen die hun werk beïnvloeden;
- Verwachtingen nakomt en daarmee vertrouwen wint;
- Gelijke behandeling voor iedereen nastreeft en diversiteit stimuleert;
- Luistert naar hun zorgen en een persoonlijke aanpak biedt;
- Actief werkt aan het voorkomen van arbeidsrisico’s;
- Een goede ongevallenverzekering biedt voor extra zekerheid.
Verzuimbeleid als onderdeel van goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap betekent ook zorgdragen voor medewerkers bij ziekte en verzuim. Een effectieve verzuimaanpak helpt om ziekteverzuim te beperken en ondersteunt medewerkers bij hun herstel. Dit omvat een helder verzuimbeleid, een veilig werkklimaat en passende ondersteuning tijdens de re-integratie.
Verzuimspecialist Sazas biedt werkgevers hiervoor verzuimverzekeringen met uitgebreide arbodienstverlening. Hiermee nemen zij de verplichte onderdelen van verzuimbegeleiding, re-integratie en casemanagement uit handen.