We leven momenteel in een omgeving die bedreigd wordt door de opwarming en de vervuiling van de aarde. Als mensen moeten we hier natuurlijk een stokje voor steken. Wij kunnen door middel van recyclen een steentje bijdragen aan het vervuilde milieu. Bij recyclen is het de bedoeling dat afval weer een nieuw leven krijgt. Recyclen wordt ook wel vaak in de war gehaald met hergebruiken. Bij het hergebruiken van producten wordt een product ingeleverd die daarna weer precies dezelfde vorm en functie aanhoudt. Een mooi voorbeeld hiervan is het inleveren van flessen bij de supermarkt. Bij recyclen krijgt een product een nieuw leven en kunnen er door middel van recyclen ook nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Binnen de wereld van recyclen wordt er ook nog een verschil gemaakt tussen upcyclen en downcylen. Benieuwd naar de betekenis en verschil? Lees dan verder.
Upcyclen
Upcyclen is zoals vermeld een vorm van recyclen. Bij upcyclen wordt de kwaliteit van een product beter. Door de materialen zodanig te gebruiken, kan er bijvoorbeeld een heel nieuw product uitkomen die een hogere waarde heeft dan wat het materiaal voorheen had. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld, wanneer en oud afval bij het grofvuil staat en dit uiteindelijk weer omgezet kan worden in een mooi meubelstuk. Dan is de waarde van het grofvuil dus in waarde omhoog gegaan. Upcyclen wordt vaak in combinatie gebruikt met de circulaire-economie. Bij een circulaire-economie wordt er gekeken naar een eindeloos gebruik van een bepaald materiaal. Een circulaire-economie is een mix van recyclen en hergebruiken. Bij upcyclen wordt er dus bij materialen of afval gekeken wat hergebruikt kan worden of tot nieuwe grondstoffen omgezet kan worden. Wanneer de waarde hierna dus hoger uitvalt, spreken we van upcyclen.
Downcyclen
Nu je hebt gelezen wat upcyclen is, zul je waarschijnlijk ook al zelf kunnen invullen wat downcyclen is. Bij downcyclen worden waardevolle spullen of materialen hergebruikt, of omgezet naar producten of materialen met een mindere waarde. Het is natuurlijk nog steeds een positief iets dat een product een tweede leven krijgt, ondanks dat het product in waarde zakt. Bij downcyclen heeft een product vaak niet meer de zuiverheid die het daarvoor had. Een voorbeeld van het verliezen van zuiverheid kan bijvoorbeeld glas zijn. Ondank dat glas in de meeste gevallen een zuiver product is en dus vrijwel niet in waarde omlaag gaat, kan het zo uitkomen dat bijvoorbeeld meerdere kleuren glas bij elkaar worden gegooid. In dit geval neemt de zuiverheid af en kan er alleen nog maar bruin glas gemaakt worden. Dit is een mooi voorbeeld van downcyclen.
Vond je dit nu een leuke blog om te lezen? Neem dan ook eens een kijkje op de website verschil-tussen.nl. Deze website staat vol met allemaal informatie over verschillen tussen. Neem een kijkje en laat je verrassen door de hoeveelheid informatie en blogs.