Barbecueën is meer dan alleen vlees grillen – het is een kunst! Barbecueën is een van de meest populaire manieren om in de zomermaanden een paar stukken heerlijk vlees te bereiden. Of je nu bezig bent met het behalen van je summer body, of het liefste al het vlees proeft, niemand kan een lekkere barbecue afslaan. Het maakt niet uit of je nu een beginner bent of al vaker de BBQ aansteekt, er zijn altijd manieren om beter te worden. In deze blog delen we eenvoudige maar effectieve barbecue tips om de basis voor jouw BBQ-vaardigheden te vormen en worden er vervolgens een aantal tips gedeeld voor de meer ervaren grillmeesters onder ons.
4 Basis barbecue tips voor beginners
1. Kies de juiste barbecue
Om gelijk goed van start te gaan moet er gekozen worden wat voor een soort barbecue je gaat aanschaffen. Voor de meeste mensen betekent dit kiezen tussen een houtskoolbarbeque of een gasbarbeque. Gelijk een veel gemaakte fout die beginners hier maken is kiezen voor een houtskoolbarbeque omdat deze die authentieke rooksmaak met zich meebrengt. Alhoewel dit wel klopt, is deze barbecue lastiger te bedienen omdat je de temperatuur ook moet beheersen. Daarom is de eerste tip om te gaan voor een gasbarbeque omdat deze gemakkelijker te bedienen is.
2. Voorverwarmen is essentieel
Een veelgemaakte fout van beginnende grillmeesters is het niet hebben van geduld tot de grill voldoende is opgewarmd. Om er uiteindelijk voor te zorgen dat jij een paar heerlijke stukken vlees kunt serveren, raden wij aan om minimaal 15-20 minuten de grill te laten voorverwarmen. Dit zorgt ervoor dat de grillroosters heet genoeg zijn om het vlees gelijk goed te bakken.
3. Houd de barbecue schoon
Deze tip lijkt voor de hand te liggen maar wordt toch vaak onderschat. Een goed schoongemaakte barbecue voorkomt dat het vlees blijft plakken en zich gaat mensen met resten van je vorige gerechten. Om je barbecue echt goed schoon te maken adviseren wij om een goede staalborstel te gebruiken en de grillroosters voor en na gebruik te reinigen.
4. Kies het juiste vlees en bereid het voor
De keuze van het vlees is een belangrijke factor voor een geslaagde BBQ. Wij raden je aan om de volgende keer het afgeprijsde vlees van de supermarkt te laten liggen en te kiezen voor een goede slager. De kwaliteit van dit vlees is hoger en de slager kan jou beter adviseren welk vlees te kiezen.
Vervolgens is het belangrijk om het vlees een goede voorbereiding te geven. Haal het vlees dan ook minstens 30 minuten voordat je het gaat grillen uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. dep het vlees droog met keukenpapier voordat je het op de barbecue legt, zodat je een mooie korst krijgt.
3 geavanceerde barbecue tips om een grillmaster te worden
Nu de basis van het barbecueën gelegd is kunnen we aan de slag met 3 tips om jouw vaardigheden écht naar een hoger niveau te tillen. Met het opvolgen van deze tips zul jij voortaan bekend staan als de ware grillmeester van jouw vriendengroep.
1. Boek een BBQ workshop
Om jouw skills echt te verbeteren en te leren van experts raden wij aan om een BBQ workshop te boeken. Tijdens deze workshop krijg je niet alleen praktische tips en trucs, maar kunnen de experts jou ook helpen met het onder de knie krijgen van verschillende gevorderde technieken. Naast dat deze workshop perfect is om een echte grillmaster te worden, is het ook nog eens een unieke ervaring om te delen met een goede vriend of familielid. Dan zul je daarna wel moeten concurreren!
2. Gebruik indirecte warmte
Bij geavanceerd grillen is het gebruik van indirecte warmte essentieel. Dit houdt in dat je het vlees aan de zijkant van de barbecue plaatst, weg van de hittebron. Deze tip is vooral handig voor grotere stukken vlees die langzaam moeten garen.
3. Slow cooking en reverse searing
Door het langzaam garen van vlees (slow cooking) worden de stukken heerlijk mals. Deze techniek is perfect voor taaie stukken vlees zoals bijvoorbeeld pulled pork. Reverse searing houdt in dat je het vlees eerst langzaam gaart en daarna kort dichtschroeit voor een goede korst.
De kunst van een heerlijke barbecue
Barbecueën is een kunst die iedereen kan leren, van beginners tot zelf benoemde experts. Allereerst is het belangrijk om een viertal basistips te volgen voor een juiste basis. Vervolgens kun je aan de slag gaan met onze geavanceerdere tips om jouw skills te verbeteren. Om een echte master te worden raden we het aan om een BBQ workshop te doen en zo via een leuke en professionele manier het vak te leren. Met deze tips geniet je de volgende BBQ niet alleen van het heerlijke vlees, maar ook van alle complimenten die jij als grillmaster ontvangt. Happy grilling!