Worst is een populair product. Er zijn alleen al in Nederland veel verschillende soorten worst verkrijgbaar. Een lekker broodje worst is geliefd en we kunnen uiteraard het Hollandse trio aardappels, groenten en vlees niet vergeten. Een worst smaakt voortreffelijk bij jouw maaltje. Wereldwijd zijn er verschillende soorten worst. Slagers combineren vaak hun favoriete kruiden met allerlei soorten vlees en draaien hier verse worsten van. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Hét paradijs voor de echte worstliefhebber
Waar menig worstliefhebber natuurlijk helemaal wild van wordt, is de worst groothandel. Hier kun je je geluk niet op. Allerlei soorten worsten, gemaakt van de meest uiteenlopende ingrediënten. Of het nu gaat om een grove verse worst, een ouderwetse saucijs, een Engelse chipolata of bijvoorbeeld een pittig merquez worstje: de worst groothandel heeft voor elk wat wils. Natuurlijk varieert het aanbod per groothandel, maar de meeste groothandels hebben een gigantische variëteit aan worsten. Vaak kun je ook kiezen uit allerlei delicatessen of een leuk pakket voor iemand laten samenstellen.
Een creatieve middag met een vleesmolen
De echte kookfanaten onder ons zullen het allerliefst zelf de keuken in willen duiken om zelf verse worsten te maken. Eigenlijk heb je voor het maken van worsten niet veel nodig. Een vleesmolen komt handig van pas, evenals darmen, kruiden en een vulpijpje. Daarnaast is het niet geheel onbelangrijk om het vlees te vergeten! Een heerlijk stukje worst staat of valt met je vleeskeuze. Het gaat hierbij om de juiste verhoudingen (zo’n 75% mager vlees en 25% vettige delen, zoals spek bijvoorbeeld). Snijd het vlees in blokjes en draai hier vervolgens gehakt van. Mix je kruiden en meng je kruiden met het vlees. Week ondertussen de darmen in koud water, zodat je het zout op en in de darm zelf wegspoelt. Vul hierna je worst met behulp van een vulpijpje eventueel. Zodra je een darm hebt gevuld, knoop je deze dicht aan het uiteinde. Lees je natuurlijk goed in voor je aan dit leuke klusje begint, zodat je wat extra tips meekrijgt. Het is weliswaar een tijdrovende klus, maar als je vers gedraaide eigen worst uiteindelijk je aardappels of rijst vergezelt op je bord, kun je trots zijn!