Als werkgever wil je ervoor zorgen dat jouw medewerkers altijd op de juiste plaats zitten. Het kan echter zijn dat medewerkers langdurig ziek worden, waarna een 2e spoor traject begint. Vanaf dat moment zijn er ook meerdere uitdagingen waar je voor kunt komen te staan. Als werkgever is het namelijk niet altijd eenvoudig om de juiste stappen te doorlopen en daarbij ook het bedrijf goed draaiende te houden. Maar welke uitdagingen zijn het precies waar jij als werkgever tegenaan loopt? En op welke manier kun je deze uitdagingen oplossen?
Een goede samenwerking met rechten en plichten
Een van de eerste uitdagingen waar je voor staat, zijn de rechten en plichten die je als werkgever hebt bij een 2e spoor traject. De re-integratie binnen het traject loopt namelijk heel anders en zowel voor de werkgever als voor jou is het schakelen. Je zult daarom eerst alle informatie op dit gebied op moeten zoeken, zodat je deze ook kunt bespreken tijdens een gesprek. Het gaat daarbij om een goede samenwerking en transparantie. Hiervoor moet alles ook goed uitgelegd worden. Over het spoor 2 traject beschikbare info opzoeken kan helpen om de samenwerking aanzienlijk te bevorderen en je kunt ook een deskundigenoordeel aanvragen om argumenten te kunnen onderbouwen.
Kansen creëren op de werkvloer
Als werkgever wil je er met een 2e spoor traject niet alleen voor zorgen dat een werknemer op een goede manier re-integreert binnen het bedrijf, maar wil je ook zorgen dat er passend werk is. Dit werk moet voornamelijk aansluiten aan de doelstellingen van het bedrijf. Na verloop van tijd ben je als werkgever echter ook verplicht om niet-passend werk aan te nemen. Hier moet je ook van op de hoogte zijn en je moet vooraf bekijken wat er allemaal mogelijk is. Het creëren van kansen kan helpen om het traject soepeler te laten verlopen, zonder dat je voor verrassingen komt te staan.
Loonsancties en vergoedingen
Als werkgever zijn er ook uitdagingen op het gebied van de vergoedingen die ermee gepaard gaan. Als een traject niet lukt, zal de werknemer namelijk een WIA-keuring krijgen. Als het volledige dossier op orde is, zullen er geen loonsancties komen. Echter kan het wel zijn dat er een transitievergoeding bij ziekte betaald dient te worden. Deze vergoeding is verbonden aan een aantal regels, welke je van tevoren door moet nemen. Ook hierbij kun je de hulp van een professional inschakelen, zodat je zeker weet dat je het juridisch goed doet.
Ondersteuning van professionals
Alle uitdagingen kunnen nieuwe vragen met zich meebrengen. Daarbij zijn er ook verschillende tegenslagen buiten jouw controle. Om het volledige traject dan in goede banen te leiden en er zeker van te zijn dat de juiste stappen zijn doorlopen, kun je er ook voor kiezen om je te laten ondersteunen door een arbodienst of een re-integratiebedrijf. Deze professionals weten precies wat er nodig is om zowel jou als werkgever als de werknemer te kunnen helpen en de re-integratie in goede banen te leiden.