Japan staat bekend om veel verschillende dingen. Een van die dingen is het eten en de Japanse keuken. Vooral de afgelopen jaren is de populariteit van dit eten enorm toegenomen en zie je hier steeds meer van terug in ons dagelijks leven. Sushi is hier een goed voorbeeld van. De specialiteit ,oorspronkelijk uit Japan, heeft in een korte tijd enorme populariteit gekregen onder het westerse publiek. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Japanse keuken steeds meer gerespecteerd wordt, en dat gewoontes worden overgenomen. Een van deze gewoontes zijn het gebruik van Japanse koksmessen en in deze blog gaan we je hier meer over vertellen. Let er wel mee op dat je voorzichtig met scherpe messen. Ze snijden snel ergens doorheen, waardoor het goed zou zijn om een verzekering te hebben. Denk hierbij aan home insurance Netherlands.
Japanse messen en de cultuur
Messen en zwaarden worden in Japan gezien als een belangrijk onderdeel van de cultuur. Ook het smeden van deze zwaarden en messen is belangrijk in Japan. De variatie van soorten messen en zwaarden is enorm hoog en hier worden verschillende soorten materialen voor gebruikt. Sommige van deze zwaarden en messen zijn moeilijk te produceren en vereisen jaren van training. Niet voor niks werden Samoerais gezien als de beste zwaardvechters allertijden. In de hedendaagse cultuur zie je dit cultuuraspect nog regelmatig terug. Japan is hier trots op en daarom laten ze dit maar al te graag aan het westen zien door het te verwerken in producten. Dit is ook zeer goed terug te zien want er zijn talloze films, series ,games en boeken waarin de Japanse zwaardkunst de hoofdrol speelt.
Het verschil tussen Japanse messen en westerse messen
Het westen gebruikt slechts een paar soorten keukenmessen. In de meeste gevallen wordt hier onderscheid gemaakt in grootte of dikte en blijft het daarbij. In Japan zit dit echter heel anders in elkaar. Ten eerste zijn traditionele Japans geslepen messen eenzijdig geslepen. Daarnaast, hebben deze messen opmerkelijk goede eigenschappen voor traditionele Japanse gerechten, waarin veel verschillende soorten vis zijn verwerkt. Ten slotte, zijn deze messen vernoemd naar een bepaalde vissoort en zijn ze hier ook voor bedoeld. Aan messen heb je in Japan dus geen gebrek.
Verschillende modellen Japanse messen
Zoals we al eerder aangaven zijn er enorm veel verschillende soorten Japanse messen. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van een aantal van deze messen. Per soort Japans mes hebben we aangegeven waar het voor gebruikt dient te worden.
- Santoku: De letterlijke vertaling van dit mes is 3 goede dingen. Dit is een referentie naar de drie snijfuncties van het mes, snijden, blokjes maken en fijnhakken. Het is dus een allround mes dat wordt gebruikt voor het snijden en hakken van groente, vis, vlees en kruiden. Dit is een van de populairste Japanse koksmessen.
- Gyuto: Dit allround mes wordt gebruikt voor het snijden van groente, vlees en vis. Dit mes heeft het meeste weg van westers koksmes en is naast de Santoku het populairste model.
- Deba: Dit is een hakmes dat gebruikt wordt voor etenswaren die harde materialen bevatten, zoals kip of vlees met botten. Je zou het deba mes prima kunnen gebruiken om je spareribs doormidden te slaan
- Sashimi: Dit populaire fileer mes wordt heel veel gebruikt in sushi restaurants. Het mes is ideaal voor het snijden van dunne plakken vlees of vis.
- Aogami: Dit is een klein mes wat wordt gebruitk als allround officemes of als klein schilmesje