Proteïne, je hoort er overal over. Speciale shakes die je work-out moeten beïnvloeden, speciale shakes die je na je work-out moet nemen, extra kwark met extra proteïne, noem het maar op. Wat is de zin en de onzin van proteine in je voeding?
Proteïne is gewoon eiwit
Allereerst, laten we er duidelijk over zijn, proteïne is gewoon (een) eiwit. Zo speciaal is het dus niet. Je kunt het namelijk vinden in vlees, vis, sojaproducten, zuivel, eieren, en peulvruchten. Proteïne is wel belangrijk voor je, want je lichaam gebruikt eiwitten als bouwstoffen en voor het herstel van bijvoorbeeld wonden, of je spieren. Het is dus ook helemaal niet zo raar dat een hoop mensen denken dat extra proteïne goed voor ze zijn. Nou, als je misschien niet zoveel van die andere producten eet dan wel.
Hoeveel krijg je binnen?
De gemiddelde man heeft zo’n 68 gram proteïne per dag nodig. De gemiddelde vrouw 56 gram. Met 100 gram rauw vlees krijg je al 22 gram binnen, en met 125 gram rauwe vis ook. Een glas melk is 5 gram, net zoals een snee kaas of een klein potje yoghurt. 100 gram aan peulvruchten kan al snel 8 a 10 gram proteïne zijn. Als je normaal eet, dan kom je dus wel ongeveer rond op dagelijkse basis.
Voor wie dan wel?
Als je topsporter bent of gewoon echt veel beweegt dan kun je baat hebben bij extra proteïnes. Ook bejaarden omdat ze langzamer herstellen, of veganisten omdat de hoofdvoorziening met de meeste proteïne ontbreekt bij hun voeding (vlees/vis) kunnen soms wel een portie extra gebruiken om aan hun dagelijkse dosis te komen. Dan komt de volgende vraag: Waar let je op als je extra proteïne wilt innemen?
Caseïne, Proteïne, shake routine
De vraag is voor jezelf vooral, waar heb jij behoefte aan? Wil je extra veel zorg voor je lichaam en eiwitten absorberen terwijl je slaapt? Dan is caseïne een perfect werkend eiwit. Geen caseïne maar kun je niet goed tegen melkproducten? Laat weipoeder dan in godsnaam liggen, want dat is een restantproduct van melk. Hoewel iedereen zijn persoonlijke mening mag hebben is weipoeder vroeger sowieso alleen maar gebruikt als varkensvoer, en door marketing uiteindelijk in shakes terecht gekomen. Verder moet je je afvragen bij eiwitten: Hoeveel heb je nodig, wanneer wil je het gebruiken en met welk doel, en welk soort eiwit (plantaardig, dierlijk) sta je achter?