Een van onze nachtmerries is waarschijnlijk gegijzeld worden. De onzekerheid of je wel levend de situatie kan verlaten is iets wat ons allemaal een vorm van angst geeft. Echter bestaat er zoiets als stockholmsyndroom. Dit wil dus eigenlijk zeggen dat je gevoelens ontwikkeld voor je gijzelnemer. Dit is voor veel mensen vrijwel niet voor te stellen, maar het komt wel echt beduidend vaker voor dan we zelf denken. Je vraagt je natuurlijk af hoe zo een syndroom kan ontstaan bij mensen. Dit stockholmsyndroom is het middelpunt geweest van een onderzoek waar uiteindelijk uit gebleken is dat gijzelaars sympathie kunnen creëren voor hun gijzelnemer. Iets als vriendelijk gedrag kan ook meespelen bij het krijgen van stockholmsyndroom. Bij vriendelijk gedrag kan je denken aan het krijgen van eten en dat de gijzelaar geen pijn lijdt. Daarbij kan een stockholmsyndroom ook ontstaan wanneer een gijzelnemer eerst dreigt met de dood, maar dit uiteindelijk niet doet. Een gijzelaar kan hierdoor een gevoel van dankbaarheid krijgen. De gijzelaar leert uiteindelijk de gijzelnemer kennen en kan hierdoor dus gevoelens krijgen. Ondank dat een gijzelaar gevoelens krijgt, is uit onderzoek gebleken dat stockholmsyndroom deel uit maakt van een copingstrategie om zichzelf in leven te kunnen houden. Een copingstrategie wil eigenlijk zeggen dat je leert omgaan met de situatie. Maar waarom is dit syndroom vernoemd naar de hoofdstad Stockholm? Wij gaan het je vertellen
Stockholm
Het stockholmsyndroom is eigenlijk ontstaan in de hoofdstad Stockholm nadat een gevangene in 1973 uit een gevangenis ontsnapte. Hij heeft bij deze gijzeling vier bankmedewerkers gegijzeld. De reden voor de gijzeling was om zijn maatje, die nog in de gevangenis zat, vrij te krijgen om hem aan het gezelschap toe te voegen. De twee criminelen wisten de gijzelaars in totaal zes dagen op te sluiten, waarna de criminelen uiteindelijk overmeesterd werden door de politie. In het eerste ogenblik is je eerste reactie dat dit een enorm trauma zou zijn voor de gijzelaars, maar hier bleek later uit dat de gijzelaars na de vrijlating een positief gevoel hadden overgehouden aan hun gijzelnemers. Hierdoor is de term stockholmsyndroom geboren.
Geen diagnose
Wat veel mensen denken is dat het stockholmsyndroom een diagnose is, maar dit is niet waar. Het is geen echt syndroom. Het stockholmsyndroom heeft gewoon deze naam gekregen als beschrijving van de situatie.
Vond je het nu interessant om over dit weetje te lezen? Neem dan ook eens een kijkje op de website van wistjedatweetjes. Deze website staat vol met interessante weetjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Verder kan je op Voornmedia ook nog over leuke blogs lezen met verschillende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld eens aan een blog over linkbuilding.