Wanneer je bijvoorbeeld een arbeidsmediation inschakelt, zullen beide partijen bereid moeten zijn om er samen uit te komen. Als je eenmaal samen bij de mediator aan tafel zit is er sprake van een zekere bereidheid, anders zat je daar niet. Maar soms zitten mensen vooral aan tafel om gelijk te krijgen, blijven ze vasthouden aan hun eigen standpunten en ontbreekt de bereidheid om te onderzoeken wat de wederzijdse belangen en mogelijke oplossingen zijn. Het is heel verleidelijk om dan zelf als mediator oplossingen aan te dragen, maar daarmee raak je snel je neutraliteit en het vertrouwen van één van beide partijen kwijt. Partijen moeten er zelf uit willen komen, een opgelegde oplossing is geen duurzame oplossing. Als de arbeidsmediation geen zin meer heeft en de mediator geen kans meer ziet om partijen richting een oplossing te bewegen, dan zal hij dat ook aangeven en de mediation stopzetten. Dan rest partijen niets anders dan ieder een advocaat in de arm te nemen en de rechter te vragen de knoop door te hakken.
Wanneer schakel je een arbeidsmediation in?
Heb je een conflict met je baas, dan kan dit veel impact hebben. De sfeer op het werk wordt er waarschijnlijk niet beter op. Misschien ga je niet meer met plezier naar je werk. Aan de andere kant ziet de werkgever dat er spanningen zijn, die niet goed zijn voor het bedrijf. Soms is ontslag geen goede oplossing of krijgt een werkgever geen toestemming voor het ontslag. Toch moet er iets aan het conflict gebeuren. In dat geval kun je besluiten om een arbeidsmediator in te schakelen. Een mediator helpt om conflicten op te lossen. Het doel is om het conflict uit te praten en begrip voor elkaar te krijgen. Op die manier moet er weer een normale werksituatie ontstaan. De mediator is de neutrale derde, die de leiding heeft in het gesprek en ervoor zorgt dat jullie allebei je verhaal kwijt kunnen. Zo kan het conflict worden opgelost, zonder dat er ontslag hoeft plaats te vinden.
Een mediator kiezen
Bij het kiezen van een mediator is het vooral belangrijk diegene neutraal is. Dit is bij arbeidsmediation vaak lastig. De werkgever betaalt de mediator, dus is deze wel neutraal? Mocht je het idee krijgen dat de mediator meer partij van de werkgever kiest, dan gaat er iets niet goed. Wellicht kun je met de werkgever afspreken dat jij de arbeidsmediator mag uitkiezen.