Steeds meer mensen willen een gezondere levensstijl, beginnen met meer bewegen en vragen zich af of ze wel gezond genoeg eten. Dan wordt er soms ook nagedacht over het wel of niet eten van zuivel. Er zijn zowel voordelen als nadelen te benoemen, als het aankomt op zuivel. Er zijn fervent voorstanders van zuivel: ‘melk is goed voor elk’ en aan de andere kant zijn er mensen die helemaal geen dierlijke producten meer willen en zuivel dus afzweren. Maar, wat zijn nu de voordelen en nadelen van zuivel?
Voordelen
Het voedingscentrum geeft aan dat zuivel de kans op darmkanker verkleint. Ook geven ze aan dat zuivel eiwitten, vitamines B2, B12 en calcium bevat. Belangrijke onderdelen die bij een gezonde voeding horen. Het voedingscentrum adviseert dan ook om elke dag zuivel tot je te nemen.
Koemelkallergie
Als nadeel benoemt het voedingscentrum dat melk niet goed voor elk hoeft te zijn. Vooral zuigelingen tot 1 jaar, met een uitloop naar 4 jaar, hebben relatief vaak een koemelkallergie. Het gaat hierbij om circa 2 tot3 % van de zuigelingen. Naast koemelkallergie bestaat er ook zoiets als een lactose-intolerantie. Met een lactose-intolerantie kunnen de darmen de melksuiker in de koemelk niet verteren. Bij een koemelkallergie is er echter sprake van een overmatige reactie van het afweersysteem van het lichaam op het koemelkeiwit.
Vetten
Het vet van melk bevat behoorlijk veel verzadigde vetten. Dit is de reden waarom het voedingscentrum adviseert om magere en halfvolle melkproducten te nuttigen. Verzadigde vetten vergroten namelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Milieu
Vanuit het oogpunt van het milieu te zien, is zuivel op dit moment minder milieuvriendelijk dan de meeste plantaardige producten. Milieu Centraal geeft aan dat zuivel het milieu meer belast. De koe in Nederland produceert dagelijks meer dan 25 liter melk en dit levert milieuproblemen op. Met name door het verbruik van de energie, komt er het broeikasgas CO2 vrij.
Ethisch
Iemand die vegan leefstijl heeft, eet niet alleen geen vlees, maar ook geen zuivel. Bij mensen met een vegan leefstijl is de reden voor deze vegan leefstijl vaak een ethische. Sommige mensen vinden dat hoe wij dieren behandelen om bijvoorbeeld melk of eieren te verkrijgen, niet natuurlijk is. Hoe natuurlijk is bijvoorbeeld kalfsvlees of een onbevrucht ei van de kip en hoe natuurlijk is het dat een koe elke dag 25 liter melk produceert?
Nadeel van geen zuivel eten
Als je geen zuivel eet, om wat voor reden dan ook, is het van belang dat je er wel op let dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Het is mogelijk dat je anders bijvoorbeeld een tekort krijgt aan:
- Eiwitten
- Calcium
- B2
- B12
Kom je calcium tekort dan kan dit bijvoorbeeld leiden tot symptomen zoals spierpijn en spierkrampen. Ook kan het leiden tot minder sterke botten en heb je meer kans op botbreuken. Gelukkig zit er ook calcium in groenten, peulvruchten en noten. Het is dus zeker niet onmogelijk om gezond te eten zonder zuivel.