Micro-organismen worden vaak geassocieerd met ziekteverwekkend en bederf. Naast dat hier een kern van waarheid in zit fungeren ze ook als natuurlijke opruimers. Ook kunnen ze het gedrag van bijvoorbeeld mieren beïnvloeden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder om er meer over te weten te komen.
Ziektemakers
In voedsel zijn micro-organismen vaak ongewenst omdat ze bederf kunnen veroorzaken of ziekmakend zijn. de ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten kun je met het blote oog niet zien. Vaak kun je ze ook niet ruiken of proeven. De uitgroei van schimmels kun je vaak wel zien, maar de aanmaak van schimmelstoffen niet. De meest voorkomende micro-organismen hebben wij daarom voor jou op een rijtje gezet.
- Bacteriën: sommige bacteriën maken gifstoffen aan die je ziek maken. Bekende voorbeelden hiervan zijn salmonella of EHEC. Bacteriën verspreiden zich snel. Dit gebeurt vooral bij een temperatuur tussen de 10 en 40 graden Celsius.
- Virussen: een voordeel van virussen, is dat ze zich niet kunnen verspreiden in voedsel. Een nadeel hiervan is dat ze al in zeer kleine aantallen al tot ziekte kan leiden. Virussen zijn vaak dan ook zeer besmettelijk. Hierbij is het dan ook belangrijk om altijd op je hygiëne te letten. Zo voorkom je sneller een besmetting. Bekende voorbeelden hiervan zijn Norovirus en Hepatitis A.
- Parasieten: deze kunnen zich alleen voortplanten ten koste van de plant of het dier. Dit komt dan voornamelijk ook voor bij rauw vlees of vis. Zo kan Toxoplasma gondii gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen.
- Schimmels: wanneer schimmels zich op voedsel bevinden kan dit gevaarlijk zijn. sommige schimmels kunne gifstoffen maken die je niet met het blote oog kunt zien. Meestal is het niet mogelijk om schimmels weg te halen van voedsel. Ook al lijkt alleen de bovenkant beschimmeld, vaak zit de schimmel dan onzichtbaar ook midden in het product.
Hoe veroorzaken micro-organismen ziektes?
Micro-organismen veroorzaken op twee verschillende manieren ziekte zoals braken en diarree. Dit kan ofwel direct door infectie of door giftige stofwisselingsproducten (toxines). De meeste van deze toxines zijn niet hittebestendig. Vandaar dat goed verhit voedsel vaak een goede bescherming biedt. Naast dat rauw voedsel extra risicovol is, is vers fruit en verse groente net zo risicovol. Deze zijn namelijk niet Kiemvrij. Er wordt dan ook geadviseerd om altijd hygienisch te werk te gaan. Wil je hier meer over weten. lees dan onze blog hier.
Wat is de rol van micro-organisme in de natuur?
Micro-organismen worden gezien als de grote opruimers in de natuur. Ze zorgen dat resten van planeten en dode dieren verteerd worden in kleine bouwstenen. Deze kunnen vervolgens weer worden opgenomen als voedsel. Ook in de zee dienen micro-organismen als voedsel voor grotere organismen. Bacteriën in de bodem zijn bovendien belangrijk voor de groei van planten. Door een juiste mix van goede bacteriën kan de plant worden beschermd tegen ziektes.
Micro-organismen en mieren
Naast dat micro-organismen worden gezien als ziekmakend kunnen ze bij mieren ook invloed hebben op hun gedrag, gezondheid en levenscyclus. Allereerst helpen ze mieren in hun spijsverteringsstelsel met het afbreken van voedsel en het verkrijgen van voedingsstoffen uit plantaardig materiaal. Dit is normaliter anders moeilijk verteerbaar voor mieren. Daarnaast kan het helpen bij de manier van communiceren tussen mieren. Feromonen geproduceerd door bepaalde bacteriën kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt door mieren om elkaar te herkennen. Ook wordt het vaak gebruikt om signalen uit te zenden die wijzen op voedselbronnen of gevaar. Wil jij meer weten over mieren? Bekijk hier alle soorten.
Kortom zijn micro-organismen niet allen ziekteverwekkers, maar ook belangrijk voor natuurlijke dingen. Ze breken organisch materiaal af en recyclen voedingsstoffen. Daarnaast beïnvloeden ze het gedrag van mieren en helpen ze bij de spijsvertering en communicatie. Naast dat ze worden gezien als een bedreiging, zijn ze onmisbaar in ons ecosysteem.